fbpx
Upplever du andra hälsobesvär? Klicka här!

Vad är PCOS?

PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, är den vanligaste hormonella rubbningen som påverkar kvinnor i fertil ålder. Vi vet att det är frustrerande och svårt att hitta till rätt information och stöd, men nu finns det hjälp att få genom Ovulais PCOS-app.

Oregelbunden mens

image 103 (1)

Akne och kroppsbehåring

Viktuppgång

Ångest och depression

Varför är det viktigt att känna till PCOS?

PCOS är ett vanligt hälsotillstånd som drabbar 10–20 procent av kvinnor i fertil ålder, men 70 procent förblir odiagnostiserade. Det är inte känt vad den exakta orsaken till PCOS är, men studier visar att det finns en viss ärftlighet. Symtomen är vanligen relaterade till höga nivåer av manligt hormon, så kallade androgener, och insulinresistens som innebär att cellernas förmåga att reagera på insulin är nedsatt. För mycket androgener kan leda till polycystiska äggstockar, menstruationsstörningar, ökad hårväxt och akne. Insulinresistens i sin tur har ett nära samband med bukfetma och ökar risken för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Kvinnor med PCOS har också en ökad risk för psykisk ohälsa som oro och depression. Men det finns hjälp att få. 

Så tar du hand om din PCOS

Forskning har visat att livsstilsförändringar kan förbättra den hormonella balansen, vilket kan främja mer regelbundna menstruationscykler, öka chanserna att bli gravid och minska risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Men många upplever att det är svårt att veta var man ska börja och hur man ska implementera dessa livsstilsförändringar på egen hand. Därför har Ovulai tillsammans med experter och en PCOS-community skapat en app med evidensbaserad kunskap som erbjuder ett helhetsstöd med digitala program för kost, träning och mental hälsa. Ladda ner Ovulais PCOS-app idag och få hjälp att ta kontroll över din hälsa.  

Ladda ner PCOS-appen idag!