Mer om PCOS


Vad är PCOS?

Har du stött på begreppet PCOS (Polycystisk ovarialsyndrom), eller till och med fått höra av en gynekolog att du har tillståndet utan någon ytterligare förklaring? Oroa dig inte, vi hjälper dig att förstå vad ditt tillstånd egentligen betyder, vad som händer i din kropp samt vad du kan göra åt det.

PCOS - hur kan det se ut?

PCOS symtomen kan variera från person till person men även över tid. Det kan börja uttrycka sig i samband med puberteten och för många minskar symtomen faktiskt med åldern. Din livsstil kan också påverka graden av symtom, varför det är så förklarar vi närmare nedan.

Vanliga symptom är:

  • Polycystiska äggstockar.
  • Menstruationsrubbningar – glesa ägglossningar och menstruationer (cykler på mer än 35 dagar) eller helt utebliven mens.
  • Svårigheter att gå ner i vikt – ofta fett på magen som är svårt att bli av med.
  • “Manlig hårväxt” – ökad behåring i ansikte, på magen och låren.
  • Akne.
  • Håravfall eller tunnhårighet.
 

Vad händer i kroppen när man har PCOS ?

Det är inte helt klart vad som orsakar PCOS, men tillståndet tros påverkas av många faktorer, inklusive genetik och livsstilsfaktorer.

För att förstå varför, är det dock intressant att prata om två områden – överskott av androgen (“manliga könshormoner”) och så kallad insulinresistens (minskad känslighet för insulin). Båda tillstånden är vanliga när du har PCOS, och de är orsakerna bakom de olika symtomen PCOS uttrycker sig i.

För mycket androgener kan leda till polycystiska äggstockar, menstruationsstörningar, ökad hårväxt och akne. Insulinresistens är en stor bov i bukfetma och en ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

 

Androgen överproduktion 

Under en normalt menstruationscykel producerar en växande follikel (ägglossningsblåsan) androgener, som sedan omvandlas till östrogen. För att hjärnan ska fullfölja ägglossningen med hjälp av LH-hormonet krävs en östrogenspik. Men med PCOS kan man säga att folliklarna är inaktiva. Hjärnan försöker fortfarande framkalla ägglossning och fortsätta att utsöndra LH, vilket förhöjder dina LH-nivåer under längre tid. Förhöjda LH-nivåer leder till ökad produktion av androgener som testosteron och dihydrotestosteron. Dessutom producerar levern mindre könshormonbindande globulin (SHBG), vilket leder till högre nivåer av fritt testosteron i blodet, vilket i sin tur kan leda till symtom som manlig skallighet och akne.

 

Insulinresistens eller inslinkänslighet

Insulinresistens gör att du inte kan ta upp insulin, vilket kan göra att din insulinproduktion ökar (hyperinsulinemi). Tillståndet stimulerar också androgen produktionen i äggstockarna och undertrycker SHBG-produktionen. SHBG-nivåerna minskar vanligtvis innan du märker en ökning av testosteronnivåerna i ditt blod. Även om dina totala testosteronnivåer ligger inom det normala intervallet, kan dina fria testosteronnivåer (dvs den okonjugerade delen) vara förhöjda.

Så, man kan säga att ökad androgenproduktion och insulinresistens samspelar med varandra, där insulinresistens leder till ökad androgenproduktion, och ökad androgenproduktion leder till insulinresistens. Det är inte helt klart vilken av dessa två faktorer som driver PCOS. Med största sannolikhet kan båda faktorerna driva utvecklingen.

 

Hur diagnosticeras PCOS?

Det är viktigt att veta att PCOS inte kan diagnostiseras enbart med ultraljud, din läkare måste också undersöka dina hormonnivåer och ta hänsyn till dina symtom. För att få diagnosen PCOS måste du ha en kombination av olika symtom. I dag finns det ett etablerat sätt att ställa diagnosen PCOS, det gör man genom de så kallade Rotterdamkriterierna som består av totalt tre kriterier.

Du måste uppfylla minst två av de tre följande kriterierna:

  • Ett ultraljud visar att du har polycystiska äggstockar, alltså flera än 12 äggblåsor vid varje äggstock.
  • Du har en oregelbunden (gles) eller frånvarande ägglossning, vilket visar sig genom oregelbunden och lång menscykel (längre än 35 dagar).
  • Ett blodprov visar förhöjda halter av totalt eller fritt testosteron. Och/eller du har symtom på höga halter av testosteron, till exempel manlig hårväxt eller akne.

Även om kriterierna ovan är strikta så är det viktigt att komma ihåg att vi alla upplever PCOS olika och det kan variera över tiden: vissa märker inte av den så mycket, medan andra har stora besvär som påverkar deras dagliga liv och allmänna hälsa.

 

Din resa mot en ny, PCOS-vänlig livsstil börjar här!


Vad kan jag göra om jag har PCOS?

Eftersom PCOS kan uttrycka sig på olika sätt, finns det inget som passar alla. Inom traditionell medicin fokuserar man på punktbehandling alltså att lindra enbart en symtom som akne eller hårväxt problem. Hormonella preventivmedel (som p-piller) och anti-androgener används ofta för att minska androgen överskottet.

Ändring din livsstil kan däremot förbättra din hormonella obalans och insulinresistens. Forskning har visat att ändrad livsstil där viktminskning med bara är 5-10 % av kroppsvikt har visats förbättra hormonell balans, vilket med tiden kan främja mer regelbundna menstruationscykler, vilket kan öka dina chanser att bli gravid. En hälsosam vikt kan också minska symtom som inåtväxande hårstrån eller akne och minskar dessutom risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Även om du är normalviktig är regelbunden fysisk aktivitet bra, för att förbättrar din insulinkänslighet och din hormonbalans. Näringsrik och balanserad kost är också viktigt eftersom du med hjälp av kosten kan stabilisera ditt blodsocker. Dock lyckas inte alla genomföra en livsstilsförändring för att det är svårt – därför har vi på Ovulai utvecklat PCOS appen som hjälper dig på vägen att lyckas med livvstilförändringar!

Varför vi bryr oss:

Obehandlad PCOS medför en del  risker för utveckling av andra sjukdomar. Med den väntan följer många risker, den mest alarmerande är den höga förekomsten av insulinresistens som leder till att diabetes typ 2, vilket drabbar 50 % före 40 års ålder! Det finns också en ökad risk för endometriecancer, samt 70-80 % upplever infertilitet samt en stor del upplever även ångest och depression , och listan är lång.

Risk att utveckla Insulin resistens
50-80%
Risk att utveckla Insulin resistens
50-80%
Prevalens för infertitlitet
70-80%
Har problem med att upprätthålla kroppsvikten
61%
Risk för att drabbas av diabetes eller insulinresistens före 40 årsålder
50%
Upplever ångestoch depression
27-50%
Har högt blodtryck
30%

 Dessa siffror är alarmerande och därför är det viktigt att börja agera i tid.