fbpx
Upplever du andra hälsobesvär? Klicka här!

Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) i Fokus: Ovulai arrangerar Sveriges Första PCOS Awareness Event

Introduktion

Stockholm, 20230919 – Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) är en av de vanligaste hormonella störningarna som påverkar kvinnor över hela världen. Trots detta förblir det ofta förbisedt och missförstått. För att sprida medvetenhet om PCOS och dela värdefull kunskap om detta komplexa tillstånd samlas experter, vårdgivare och samhällsaktörer vid Sveriges första PCOS-event, organiserat av Ovulai.

PCOS Awareness Month

September är PCOS Awareness Month, en global kampanj som syftar till att öka medvetenheten om den vanligaste hormonella obalansen som drabbar kvinnor i fertil ålder – Polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). Trots detta har kampanjen ännu inte lyfts fram i Sverige.

Vad är PCOS?

I Sverige lider 10–15 procent av alla kvinnor i fertil ålder av polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS). Det är en hormonell störning som påverkar kvinnors reproduktiva system och kännetecknas ofta av obalanser i könshormoner, omogna äggblåsor på äggstockarna och en rad olika symptom, såsom oregelbunden menstruation, övervikt, akne och ökad hårväxt. PCOS är en vanlig orsak till infertilitet och obesitas samt ökar risken för andra hälsoproblem, inklusive typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Varför är det viktigt att sprida medvetenhet om PCOS?

Trots att PCOS är så vanligt är kunskapen om detta tillstånd fortfarande låg. Detta leder till försenade diagnoser och otillräckligt stöd för drabbade kvinnor. I Sverige lever hundratals kvinnor odiagnosticerade, och det tar i genomsnitt 2 år att få en PCOS-diagnos. Hela 84% är missnöjda med den kunskap och vägledning som erbjuds av vårdgivare efter diagnos. Tidig intervention och ökad utbildning för vårdgivare är avgörande för att minska risken för insulinresistens, typ 2-diabetes, hjärtsjukdom och mentala hälsoproblem. Genom att öka medvetenheten kan vi bidra till tidig diagnos, bättre behandling och stöd för de som påverkas av denna diagnos.

Om eventet

Eventets tema är “Starkare tillsammans,” med syftet att öka medvetenheten om PCOS tillsammans med PCOS-gemenskapen, vårdgivare, forskare, politiker och andra samhällsaktörer. Behovet av ett sådant event blev uppenbart när över 100 av de tillgängliga 200 platserna bokades upp på endast en dag. Idag är eventet helt fullbokat, och lika många har registrerat sig för livesändningen.

Vi är hedrade att ha världsledande forskare som Elisabet Stener-Victorin (Professor, Karolinska Institutet) och Angelica Lindén Hirschberg (Professor i gynekologi och obstetrik, Karolinska universitetssjukhuset) tillsammans med Charlotte Broberg (M) (Ledamot, Hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm), Rebecka Kaplan Stark (Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik & leg. kostrådgivare) samt Elin Trogen (PCOS-förespråkare, PCOS Sverige Nätverk) med fler gäster för att belysa PCOS i olika panelsamtal och presentationer.

Kvällen kommer att avslutas med en prisutdelning för att utse den vårdmottagning som har blivit framröstad av PCOS-gemenskapen som den bästa inom PCOS-vård 2023. Läs mer om vinnaren här!

Vår mål med eventet och PCOS Awarness Month:

    • Öka medvetenheten om PCOS genom att sammanföra olika samhällsaktörer som är betydande i PCOS och dess vård
    • Tillhandahålla information om PCOS-symptom, diagnos och behandling.
    • Skapa en stödjande gemenskap mellan personer med PCOS, deras familjer och vårdpersonal.
    • Erbjuda resurser, tjänster och produkter som kan hjälpa PCOS-patienter att hantera sina symtom och minska risken för livshotande följdsjukdomar.
    • Hitta volontärer till PCOS Sveriges patientorganisation för att kunna jobba mot bättre vård, stödtjänster och forskningsfinansiering.

Datum: 19 september 2023

Tid: 17:00-19:30 (mingel från 16:00)

Plats: KTH Innovation, Teknikringen 1, Stockholm.

Mer information: https://pcos-event.confetti.events/

Om Ovulai

Ovulai är en ledande innovatör inom kvinnors hälsa och har utvecklat den första svenska PCOS-appen som erbjuder evidensbaserad kunskap och stöd för egenvård mellan läkarbesöken. Appen har på mindre än 1 år hjälpt över 4000 kvinnor att återfå kontrollen över sin PCOS-diagnos, få bättre vägledning och kommunikation med sina vårdgivare, hantera sina symptom och uppnå hälsomål. Ovulais motto är att kvinnor aldrig behöver känna sig ensamma eller maktlösa när de lever med PCOS eller andra kroniska tillstånd som endometrios, PCOS eller PMS/PMDS. Med rätt verktyg och support kan vi ta tillbaka kontrollen och börja må bättre. Tillsammans är vi starkare!