fbpx
Upplever du andra hälsobesvär? Klicka här!

Utmärkelsen för Bästa PCOS-Vård i Sverige tilldelas under Historiskt PCOS-Event

Stockholm, 19 september 2023  – Carl von Linnékliniken i Uppsala har tilldelats utmärkelsen ‘Framstående PCOS-Vård’ vid Sveriges första PCOS Awareness-event, som arrangerades av Ovulai, skaparna av den PCOS-appen på svenska. Denna utmärkelse är ett erkännande av deras dedikation och enastående arbete inom vården av kvinnor som lider av polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS).

Bild: Medgrundarna av Ovulai Katarina Stojanovic, Leyla Ali Dholey och Kristina Stojanovic delar priset för framstående PCOS-vård till läkaren Jan Holte frånCarl von Linnékliniken.

Leyla Ali Dholey, medgrundare av Ovulai och initiativtagare bakom evenemanget, säger: “Vår målsättning med eventet var att samla olika samhällsaktörer för att öka medvetenheten om PCOS, ett tillstånd som tyvärr har förbisetts i Sverige, och att förbättra vården för dem som drabbas. Evenemanget, som ägde rum den 19 september i Stockholm, var det första i sitt slag och markerade början på PCOS Awareness Month i Sverige. Det gav oss möjlighet att hylla framstående aktörer inom PCOS-vården.”

Tillsammans med en engagerade PCOS-community har Ovulai noggrant utvärderat kvaliteten på vården som erbjuds till PCOS-patienter i Sverige. Resultaten visade att 87% av PCOS-patienterna uttryckte missnöje med vårdbemötandet och kunskapen om tillståndet, vilket ledde till försenad diagnos, behandling och en bristande tilltro till vården. Evenemanget hade som mål att inte bara sprida kunskap om PCOS genom att samla experter, vårdgivare och samhällsaktörer samt presentera Ovulai-appen som ett digitalt stöd, utan också att hylla framstående aktörer inom PCOS-vården och inspirera andra till att prioritera förbättringar.

Carl von Linnékliniken erhöll enastående betyg, 5 av 5 stjärnor, och hyllades av PCOS-patienter runtom i landet. Kliniken rankades bland de fem bästa bland 200 vårdmottagningar i hela Sverige. Motiveringarna hyllade klinikens medarbetare, deras exceptionella bemötande och deras djupa kunskap om PCOS, vilket skapade förtroende hos patienterna.

Kristina Stojanovic (VD på Ovulai) frågade Jan Holte, överläkare och medgrundare av Linnékliniken (1990) samt Medical Director på Genera Life Sweden, vad som utmärker kliniken särskilt och han svarade: “Vi betonar vikten av att inte stigmatisera PCO/S-diagnosen och förklarar att det är en vanlig diagnos med många fördelar. För oss är det viktigt att sprida medvetenhet om fördelarna med att ställa diagnosen och att erbjuda högkvalitativ vård för alla kvinnor, inklusive de med PCOS.”

De övriga finalisterna i kategorin “Framstående PCOS-Vård” är följande, inklusive kommentarer från patienter om vad som utmärkte dem vid vårdbemötandet: 

  • Nordic IVF Stockholm – “Fick en otroligt positiv upplevelse; läkaren framhävde alla positiva aspekter som diagnosen medför. Jag lämnade kliniken med ett lättare hjärta <3”.

Bild: Leyla Ali Dholey och medgrundare Kristina Stojanovic tillsammans med Raghad Samir, medicinskt ledningsansvarig och överläkare på Nordic IVF Stockholm, som även medverkade på evenemanget.

  • Farsta Gynmottagning (Donna gynmottagning) – “Fick den förståelse och respekt jag behövde, och gynekologen var oerhört kunnig om PCOS. Jag blev hörd och sedd”
Donna gynmottagning_PCOS-event

Bild: Leyla Ali Dholey, Paulina Modlitba (värd för PCOS-eventet) och Kristina Stojanovic tillsammans med Dr. Adhraa AlAbbasi, överläkare inom obstetrik och gynekologi från Donna gynmottagning.

  • Gynhälsan i Jönköping – “Jag fick grundliga undersökningar och bra förklaringar om hur PCOS fungerar och påverkar. Jag fick stöd och uppmuntran att gå ner i vikt, och jag fick även metformin utskrivet, vilket hjälpte mig att fungera mer ‘normalt’ när det gäller matsug och matsmältning. När jag skulle gå därifrån första gången och tackade för mig sa den underbara läkaren: ‘Nej, du, jag släpper inte dig nu. Vi bokar återbesök för uppföljning.’ Och det gjorde han vid varje besök tills jag äntligen blev gravid. Första gången någonsin jag litade på någon inom vården som verkligen känner till sin sak.”
  • GynStockholm S:t Göran – Cevita Care“Läkaren ‘läste av mig’ direkt och visste att det var PCOS det handlade om. Jag fick stöd och ny kunskap; för mig var allt nytt när det gällde PCOS eftersom jag aldrig hade hört talas om det. Med deras hjälp blev jag gravid med min son! Jag är tacksam för den här kliniken och rekommenderar den till alla som har några problem, oavsett om det gäller mens eller något annat. Det finns läkare för allt där, verkar det som!”
  • Nya Sveamottagningen“Jag fick hjälp och behandling direkt vid mitt första besök. Jag är så nöjd med bemötandet, men jag önskar att någon på en vårdcentral hade uppmärksammat det tidigare…”

 

Kristina Stojanovic, VD på Ovulai, avslutade med att säga: “Alla finalister förtjänar erkännande, för var och en som erbjuder utmärkt PCOS-vård är en vinnare i denna kategori. Vårt arbete slutar inte här dock; vi ser att vården behöver stöd för att ge patienter det helhetsstöd de förtjänar under deras behandlingsresa. Vårt mål är att komplettera vårdssystemet för att möta de komplexa behoven hos personer med PCOS. Genom samarbete med fler vårdmottagningar kan vi tillsammans skapa positiva förändringar för PCOS-patienter och förhindra utvecklingen av följdsjukdomar. Vi ser fram emot att årligen utvärdera PCOS-vården tillsammans med vår växande PCOS-community och se vem som blir nästa års vinnare för att inspirera fler att erbjuda exceptionell vård.”

 

Om Ovulai:
Ovulai är en ledande innovatör inom kvinnors hälsa och har utvecklat den första svenska PCOS-appen som erbjuder evidensbaserad kunskap och stöd för egenvård mellan läkarbesöken. Appen har på mindre än 1 år hjälpt över 4000 kvinnor att återfå kontrollen över sin PCOS-diagnos, få bättre vägledning och kommunikation med sina vårdgivare, hantera sina symptom och uppnå hälsomål. Ovulais motto är att kvinnor aldrig behöver känna sig ensamma eller maktlösa när de lever med PCOS eller andra kroniska tillstånd som endometrios, PCOS eller PMS/PMDS. Med rätt verktyg och support kan vi ta tillbaka kontrollen och börja må bättre. Tillsammans är vi starkare!